alvaro kamil

alvaro kamil

Kucharz
[Przepisów: 7]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy z makaronem Mamma Mia

Faszerowana cukinia makaronem z fasolą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Trochę skomplikowane, ale końcowy efekt nam wszystko wynagrodzi

Faszerowana cukinia makaronem z fasolą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Faszerowana cukinia makaronem z fasolą

 

  • 100 g makaronu muszelki
  • 1 gruba cukinia
  • 100 g fasoli z puszki
  • 100 ml pulpy pomidorowej
  • oliwa, bazylia, czosnek, sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Faszerowana cukinia makaronem z fasolą
Z cukinii odcinamy końcówki i przecinamy na pół. Ostrym i cienkim nożem wydrążamy ze środka miąższ i kładziemy na rozgrzany grill. Zdejmujemy, skrapiamy oliwą i dodajemy sól i pieprz. W rondlu z grubym dnem nastawiamy sos, zaczynamy od oliwy z oliwek i jak się rozgrzeje dodajemy czosnek, po chwili fasolę z puszki ze swoją naturalną wodą oraz pulpę pomidorową. Jeśli jest zbyt gęste dolewamy trochę wody, doprawiamy solą i świeżą bazylią. Gotujemy muszelki bardziej twardsze niż "al dente", ponieważ cieple będą wchłaniać gorący sos co spowoduje sklejenie makaronu. Odcedzamy i mieszamy z sosem, faszerujemy ciepłym makaronem z sosem cukinie, owijamy folią spożywczą i wkładamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia rozwijamy i kroimy w plastry.
Faszerowana cukinia makaronem z fasolą
Idealne również sosy mięsne do makaronu i tylko faszerować