monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Faszerowane jajka w dwóch odsłonach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne kolorowe i piękna ozdoba stołu, polecam:)

Faszerowane jajka w dwóch odsłonach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faszerowane jajka w dwóch odsłonach

 

  • 4 jajka
  • 50 g szynki
  • 4 pieczarki marynowane
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Sól, pieprz
  • Do dekoracji:
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • ½ rzodkiewki

 

 

  • 4 jajka
  • 1 czubata łyżka kiełków brokułu
  • 50 g sera żółtego
  • 1 łyżka majonezu
  • Sól,pieprz
  • Do dekoracji:
  • 1 łyżeczka kiełków brokułu
  • 2 cm papryki żółtej

 

Sposób przygotowania:

Faszerowane jajka w dwóch odsłonach
Z szynką: Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać ze skorupek. Przekroić delikatnie na pół i wyjąć żółtka. Przetrzeć przez sito. Szynkę zetrzeć na małych oczkach. Dodać do żółtek. Pieczarki odsączyć o osuszyć. Pokroić w małą kostkę. Wymieszać składniki. Dodać majonez, musztardę oraz pieprz i sól. Wymieszać i nałożyć obficie na białka. Udekorować szczypiorkiem i rzodkiewką pokrojoną w cienkie słupki. Odłożyć na około 30 minut do lodówki.Z kiełkami: Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać ze skorupek. Przekroić delikatnie na pół i wyjąć żółtka. Żółtka rozetrzeć widelcem. Kiełki pokroić drobniutko i dodać do żóltek. Ser zetrzeć na drobnych oczkach. Dodać majonez oraz przyprawy, wymieszać. Nałożyć obficie na białka. Udekorować kiełkami i cząstkami papryki.Odłożyć na około 30 minut do lodówki. Smacznego!
Faszerowane jajka w dwóch odsłonach
oddzielone żółtka przetrzeć przez sito
Faszerowane jajka w dwóch odsłonach
dodać szynkę oraz pokrojone pieczarki
Faszerowane jajka w dwóch odsłonach
do żółtek dodać pokrojone drobno kiełki
Faszerowane jajka w dwóch odsłonach
do miski dodać starty ser żółty i wymieszać