WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 830]

Faszerowane jajka z łososiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Faszerowane jajka z łososiem to idealna przekąska na imprezę domową, świąteczną lub na co dzień jako pomysł na zdrowe śniadanie czy podwieczorek.

Faszerowane jajka z łososiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faszerowane jajka z łososiem

 

  • 5 jajek
  • połowa serka almette z ziołami czyli ok. 80g
  • kilka gałązek natki koperku
  • sól, pieprz czarny mielony
  • ok.60g wędzonego łososia w plasterkach lub w ścinkach
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 10 kulek groszku konserwowego

Sposób przygotowania:

Faszerowane jajka z łososiem

ETAP 1:

Jajka ugotować w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli. Gotować ok. 10 minut. Po ugotowaniu odcedzić i zalać zimną wodą i zostawić by wystygły.

Następnie jajka obrać i przekroić każde na pół. Żółtka ostrożnie wyjąć i przełożyć do miseczki. Do żółtek dodać serek i doprawić solą i pieprzem, zblendować. Koperek posiekać i połowę dodać do farszu, wymieszać.

Farsz przełożyć do rękawa cukierniczego i przy jego pomocy wyciskać farsz do białek w zagłębienia po żółtkach.

Plasterki łososia podzielić na kawałki i z każdego kawałka uformować coś na kształt różyczki.

Taką różyczkę ułożyć na każdym jajku. W środek różyczki włożyć ziarno groszku. Jajka posypać pozostałym koperkiem i oprószyć pieprzem.

Faszerowane jajka z łososiem
Jajka nafaszerowane pastą przed położeniem łososia
Faszerowane jajka z łososiem
Żółtka zblendowane z serkiem ziołowym na pastę
Faszerowane jajka z łososiem
Jajka po ugotowaniu z wydrążonymi żółtkami
Faszerowane jajka z łososiem
Jajka po ugotowaniu zalane zimną wodą przed obraniem