slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Racuszki z ricotty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczne, słodkie bezglutenowe racuszki. Idealne na słodkie i leniwe śniadanie np. w weekend. Zamiast mąki jaglanej możemy użyć zwykłej mąki pszennej. Polecam

Racuszki z ricotty

Składniki:

Racuszki z ricotty

 

  • 250 g ricotty
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru (można dać więcej)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
  • 3 płaskie łyżki mąki jaglanej

Sposób przygotowania:

Racuszki z ricotty
Masło rozpuszczamy na patelni i lekko studzimy. Do miseczki przekładamy ricottę, rozpuszczone masło, jajko, cukier, ekstrakt, proszek do pieczenia i mąkę. Przez chwilę razem miksujemy. Rozgrzewamy patelnię i na gorącą nakładamy porcję ciasta, lekko dociskamy.

Smażymy z obu stron na rumiano.

Posypujemy cukrem pudrem.