kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 668]

Gofry marchewkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gofry z dodatkiem startej marchewki są pyszne, aromatyczne i bardziej zdrowe od zwykłych gofrów. Polecam.

Gofry marchewkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gofry marchewkowe

 

  • 1 średnia marchewka
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mleka
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do posmarowania gofrownicy

Sposób przygotowania:

Gofry marchewkowe
Marchewkę obieramy i myjemy, ścieramy na tarce o bardzo małych oczkach do miski. Dodajemy jajko i wlewamy mleko oraz olej, mieszamy. Wsypujemy cukier i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy.

Gofrownice rozgrzewamy i smarujemy olejem, a następnie nakładamy porcje ciasta. Smażymy na złoty kolor. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Gofry marchewkowe
Obraną i umytą marchewkę ścieramy na tarce.
Gofry marchewkowe
Do startej marchewki dodajemy jajko, olej i mleko.
Gofry marchewkowe
Do masy marchewkowego wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
Gofry marchewkowe
Gofry pieczemy w nagrzanym gofrownicy na złoty kolor.