Sposób przygotowania:
Faszerowane kalarepki
Kalarepki myjemy,odcinamy im spody i większe zgrubienia po bokach.Następnie ścinamy górną część kalarepki ( około 1cm) i za pomocą np łyżeczki wydrążamy kalarepkę pozostawiając jej ścianki grubości około 1/2 cm. Ryż gotujemy w osolonej wodzie na pół miękko.Cebulę obieramy ,drobno siekamy i lekko rumienimy .Mięso,ryż,cebulę,połowę koperku mieszamy,doprawiamy solą i pieprzem.Tak przygotowanym farszem nadziewamy kalarepki,przykrywamy odciętymi "kapelusikami" ( dobrze jest je przypiąć wykałaczką).Układamy kalarepki w garnku.Marchewkę obieramy ,kroimy w kostkę i wsypujemy do kalarepek,dodajemy koperek,wodę,masło,kostkę rosołową i troszkę pieprzu.Przykrywamy i dusimy około 30 min.Jeżeli kalarepki są duże to dusimy troszkę dłużej,najlepiej sprawdzić ich miękkość widelcem.
zbysiowa
jaNina