pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 122]

Faszerowane kalarepki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ładnie prezentujące się i zachęcające do jedzenia danie z młodych kalarepek. Jego przygotowanie nie zajmuje wbrew pozorom wiele czasu.

Faszerowane kalarepki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faszerowane kalarepki

 

  • 3 kalarepki
  • 7 dkg ryżu
  • 25 dkg mięsa mielonego
  • 2 marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 1 duża garść pokrojonego koperku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1.5 szkl wody
  • 1 kostka rosołowa
  • pieprz i sól

Sposób przygotowania:

Faszerowane kalarepki
Kalarepki myjemy,odcinamy im spody i większe zgrubienia po bokach.Następnie ścinamy górną część kalarepki ( około 1cm) i za pomocą np łyżeczki wydrążamy kalarepkę pozostawiając jej ścianki grubości około 1/2 cm. Ryż gotujemy w osolonej wodzie na pół miękko.Cebulę obieramy ,drobno siekamy i lekko rumienimy .Mięso,ryż,cebulę,połowę koperku mieszamy,doprawiamy solą i pieprzem.Tak przygotowanym farszem nadziewamy kalarepki,przykrywamy odciętymi "kapelusikami" ( dobrze jest je przypiąć wykałaczką).Układamy kalarepki w garnku.Marchewkę obieramy ,kroimy w kostkę i wsypujemy do kalarepek,dodajemy koperek,wodę,masło,kostkę rosołową i troszkę pieprzu.Przykrywamy i dusimy około 30 min.Jeżeli kalarepki są duże to dusimy troszkę dłużej,najlepiej sprawdzić ich miękkość widelcem.
Faszerowane kalarepki
Etap 1: Kalarepki myjemy odcinymy końce i wierzch ,łyżeczki wydrążamy pozostawiając ścianki o grubości około 0,5 cm.
Faszerowane kalarepki
Etap 2: Przygotowujemy farsz:mięso,ugotowany ryż,cebulę,połowę koperku mieszamy ze sobą,doprawiamy solą i pieprzm
Faszerowane kalarepki
Etap 3: Przygotowanym farszem nadziewamy kalarepki,nakładamy odcięte
Faszerowane kalarepki
Etap 4:Przygotowane kalarepki wkładamy do garnka,dodajemy pokrojone marchewki,wodę,kostkę rosołową,koperek i szczyptę pieprzu.Dusimy pod przykryciem około 30 min.