Sposób przygotowania:
Ziemniaczane gofryETAP 1:
Ziemniaki zmiksować z 1 szklanką mleka w pozostałym mleku rozpuścić drożdże z dodatkiem szczypty cukru do zmiksowanych ziemniaków dodać żółtka i dokładnie wymieszać.
ETAP 2:
Mąkę przesiać i dodać do masy ziemniaczanej, następnie dolać drożdże, olej i dodać sól przy pomocy robota wszystko dobrze wymieszać. Białka jajek ubić i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać i odstawić na kilka minut do podrośnięcia.
Rozgrzać gofrownicę i wylewając porcję ciasta smażyć gofry na złoty kolo, czas zależy od mocy gofrownicy.
ETAP 3:
Mięso obrać z kości i podsmażyć na oleju w trakcie smażenia mięso doprawić przyprawą do gyrosa.
ETAP 4:
Paprykę, cebulę, kapustę i ogórki pokroić w paseczki, usmażone gofry po lekkim przestudzeniu posmarować cienką warstwą sosu czosnkowego i ułożyć w dowolnej kolejności pozostałe składniki po wierzchu polać sosem czosnkowym.