iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1292]

Ziemniaczane gofry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Gofry na słono z dodatkiem kapusty, sosu czosnkowego oraz mięsa z kurczaka. Propozycja bardzo dobra bo wykorzystujemy do dania ziemniaki i mięso co zostało nam z wcześniejszego obiadu.

Ziemniaczane gofry Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ziemniaczane gofry

ciasto:

dodatkowo:

  • kapusta pekińska
  • cebula
  • papryka czerwona
  • kiszony ogórek
  • 1 łyżka oleju
  • 2 gotowane udka z kurczaka
  • sos czosnkowy

Sposób przygotowania:

Ziemniaczane gofry

ETAP 1:

Ziemniaczane gofry
Ziemniaki z mlekiem dokładnie zmiksować.

Ziemniaki zmiksować z 1 szklanką mleka w pozostałym mleku rozpuścić drożdże z dodatkiem szczypty cukru do zmiksowanych ziemniaków dodać żółtka i dokładnie wymieszać.

ETAP 2:

Ziemniaczane gofry
Po dodaniu piany ciasto delikatnie wymieszać.

Mąkę przesiać i dodać do masy ziemniaczanej, następnie dolać drożdże, olej i dodać sól przy pomocy robota wszystko dobrze wymieszać. Białka jajek ubić i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać i odstawić na kilka minut do podrośnięcia.

Rozgrzać gofrownicę i wylewając porcję ciasta smażyć gofry na złoty kolo, czas zależy od mocy gofrownicy.

ETAP 3:

Ziemniaczane gofry

Mięso obrać z kości i podsmażyć na oleju w trakcie smażenia mięso doprawić przyprawą do gyrosa.

ETAP 4:

Ziemniaczane gofry

Paprykę, cebulę, kapustę i ogórki pokroić w paseczki, usmażone gofry po lekkim przestudzeniu posmarować cienką warstwą sosu czosnkowego i ułożyć w dowolnej kolejności pozostałe składniki po wierzchu polać sosem czosnkowym.