Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Faszerowane pomidorowe naleśniki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Rewelacyjne pomysł na ciasto naleśnikowe!

Faszerowane pomidorowe naleśniki

Składniki:

Faszerowane pomidorowe naleśniki

 

 

 

  • SKŁADNIKI:
  • NALEŚNIKI:
  • mąka - 2 szklanki
  • mleko - 350 ml
  • gęsty sok pomidorowy - 125 ml
  • jajko - 2 szt
  • olej rzepakowy - 50 ml
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • sól - 1 szczypta
  • papryka słodka - 1 szczypta
  • FARSZ:
  • mięso mielone ( łopatka ) - 300 g
  • czerwona Fasola w Sosie Pomidorowym "Cayenne" - 150 g
  • fasola Borlotti - 150 g
  • kukurydza - 150 g
  • czerwona papryka - 1 szt
  • żółta papryka - 1 szt
  • cebula - 1 szt
  • olej rzepakowy - 100 ml
  • sól
  • pieprz
  • chili

 

 

Sposób przygotowania:

Faszerowane pomidorowe naleśniki
NALEŚNIKI: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy rozbełtane jajka , mleko oraz sok pomidorowy. Dokładnie mieszamy dolewając olej rzepakowy. Doprawiamy solą i szczyptą papryki. Ostawiamy na ok. 10 minut " do przegryzienia ". Smażymy duże naleśniki na mocno rozgrzanej patelni. Ostawiamy w ciepłe miejsce.FARSZ: Łopatkę mielimy. Rozgrzewamy olej rzepakowy na głębszej , dużej patelni. Dodajemy posiekaną drobno cebulkę i delikatnie złocimy. Dodajemy mięso mielone oraz odrobinę soli. Przesmażamy mieszając , ok. 4-5 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę papryki - czerwoną i żółtą , a po kilku minutach odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolę Borlotti. Dokładnie mieszamy , a następnie dodajemy czerwoną fasolę wraz z sosem , w którym ona się znajdowała. Mieszamy , tak by sos dokładnie obtoczył mięso. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i odrobiną chili. Podgrzewamy przez ok. 5 minut.CAŁOŚĆ: Przygotowany farsz nakładamy na naleśniki , tak by pokryły całość. Składamy w koperty. Podajemy gorące posypując odrobiną zieleniny!