ooleskaa

ooleskaa

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

Faszerowane pomidory

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Danie idealne na letnią kolację.

Faszerowane pomidory

Składniki:

Faszerowane pomidory

 

Sposób przygotowania:

Faszerowane pomidory
Pomidory myjemy, ścinamy wierzch i usuwamy środek (nie wyrzucamy). Ogórka surowego myjemy, obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Ogórki małosolne kroimy w kostkę (jeżeli ktoś nie lubi skórki może ją usunąć). Usunięte części pomidorów kroimy w kostkę. Kubek jogurtu mieszamy z łyżką majonezu. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy i dodajemy do jogurtu (jeżeli ktoś nie lubi czosnku nie musi go dodawać ale wtedy potrawa jest ostrzejsza). Tak powstały sos można włożyć do lodówki na 15 minut aby "przegryzł się". Sos mieszamy z pokrojonym surowym ogórkiem, ogórkami małosolnymi, groszkiem i pomidorami oraz drobno posiekanym koperkiem. Tak powstałym sosem nadziewamy pomidory i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Farsz do pomidorów idealnie pasuje również do łódeczek wydrążonych z połówek ogórków.