Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Faszerowane ziemniaki z mozarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

faszerowane ziemniaczki, idealne jako dodatek do mięs.

Faszerowane ziemniaki z mozarellą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faszerowane ziemniaki z mozarellą

 

  • 6-7 ziemniaków
  • 1 duza cebula biała
  • 4 ząbki czosnku
  • mały por
  • przyprawa warzywna
  • sól
  • papryka ostra
  • majeranek
  • 150g mozarelli
  • 2 pomidorki koktajlowe
  • olej do smażenia
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Faszerowane ziemniaki z mozarellą
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Pokrojoną drobno cebulkę oraz pokrojony w plasterki czosnek rumienimy na oleju, następnie przekładamy do miseczki, dodajemy łyżkę majeranku i pół łyżeczki przyprawy warzywnej, mieszamy razem, odstawiamy. Ugotowane ziemniaki obieramy, wydrążamy środek łyżeczką, układamy w naczyniu zaroodpornym obok siebie.. Na spód każdego kładziemy łyżeczkę zrumienionej cebulki z czosnkiem, trochę startej mozarelli i plasterek pomidorka koktajlowego. Nastepnie posypujemy drobno siekanym porem i ostrą czerwoną papryką. Na całość wysypyjemy resztę mozarelli zmieszanej z resztą pora, na każdy ziemniak kładziemy po łyżeczce pozostałej cebulki z czosnkiem, kropimy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 st na 10-15 minut.
Faszerowane ziemniaki z mozarellą
cebulę i czosnek siekamy i rumienimy na rozgrzanym oleju
Faszerowane ziemniaki z mozarellą
wkładamy po łyżeczce do każdego z wydrążonych ziemniaków
Faszerowane ziemniaki z mozarellą
Układamy wartwy: cebulka-mozarella-pomidorek-por-mozarella-reszta cebulki
Faszerowane ziemniaki z mozarellą
A tak smakowicie wyglądają po wyjęciu z piekarnika - ja trzymam je tylko do czasu az ser się rozpusci, można jednak poczekać aż mozarella się przyrumieni, czyli potrzymać potrawę w piekarniku dłużej.