ankaxxx91

ankaxxx91

Starszy Kucharz
[Przepisów: 89]

Faworki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Chrust dobry na tłusty czwartek

Faworki

Składniki:

Faworki

 

  • 2 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka octu (lub kieliszek spirytusu)
  • sól do smaku
  • cukier puder
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Faworki
Do maki dodać sól, żółtka, ocet, śmietanę i zagnieść ciasto. Ciasto zbijać wałkiem przez kilka minut, następnie bardzo cienko rozwałkować. Powycinać ciasto i zrobić faworki, następnie rozgrzać olej, smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron. Posypać cukrem pudrem.

Tagi:

faworki chrust