Patty1602

Patty1602

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Faworki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

przepis na faworki, zawsze wychodzą chrupiące i nie robi się długo ciasta

Faworki

Składniki:

Faworki

 

  • 1,5 szkl. mąki,
  • 5 dag masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 3 łyż. gęstej śmietany
  • sól łyż. octu
  • cukier puder do posypania
  • olej lub smalec do smarzenia

Sposób przygotowania:

Faworki
Do mąki dodać tłuszcz i posiekać. Wbić żółtka, dodać śmietanę. Następnie dodać sól i ocet. wyrobić ciasto. Gdy będzie już jednolite podzielić na dwie części. Kazdą z nich rozwałkować. Placki pokroić nożem na paski ok. 10-15 cm i szerokośc ok 3 cm, a każdy pasek naciąć w środku i przewinąć. Smażyć partiami z obu stron na jasnozłoty kolor. Wykładać na talerzyk lub papierowy ręczniczek, aby obciekły trochę z tłuszczu i posypać pudrem.

Tagi:

faworki chrust