Ewka3006

Ewka3006

Szef Kuchni
[Przepisów: 55]

Faworki 8

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Faworki są idealne, jeśli mamy ochotę na coś słodkiego własnej roboty, a mamy mało czasu na przygotowanie szybkiego tzw."słodkiego kęsa"

Faworki 8 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faworki 8

 

  • 3 żółtka
  • 3 łyżki octu
  • 30 dag mąki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • śmietana do zarobienia ok. pół szklanki
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Faworki 8
Do mąki, żółtek, octu i cukru pudru dodaję tyle śmietany, żeby zagnieśc ciasto. Dokładnie wyrabiam, po czym wybijam np. wałkiem lub tłuczkiem do mięsa, aby powstały w cieście pęcherzyki powietrza przez ok. 10 minut. Ciasto rozwałkowuję, po czym znów chwilkę wybijam. Następnie rozwałkowuję i kroję w paseczki na ok. 2 cm. Nacinam wzdłuż przez środek i przez otworek przewijam jeden z końców faworka. Smażę na rozgrzanym oleju rzepakowym. Gotowe odsączam na papierowym ręczniku i posypuję cukrem pudrem
Faworki 8
Ciasto zwijam i ubijam kilkakrotnie, aby miało pęcherzyki powietrza
Faworki 8
Następnie rozwałkowuję i kroję na paseczki ok.2 cm
Faworki 8
Każdy paseczek nacinam przez środek i przez ten otworek przewijam jeden z końców ciasteczka
Faworki 8
Smażę w dobrze rozgrzanym oleju i wyjmuję na ręcznik papierowy

Tagi:

faworki chrust