Sposób przygotowania:
Faworki babci
Mąkę przesiać, dodać śmietanę, żółtka, sól, proszek do pieczenia. Składniki wymieszać, następnie wyrobić ciasto o gęstości ciasta kluskowego. Partiami wałkować na cienkie placki, jak najmniej podsypując mąką. Ciasto kroić na paski 3x15 cm. Paski przekroić w środku na 5-6 cm, przewinąć. Cukier puder połączyć z cukrem waniliowym. W rondlu rozgrzać część tłuszczu, wrzucić faworek, jeśli zaraz wypłynie i zrumieni się, można smażyć.Faworki omieść z mąki, partiami wrzucać na tłuszcz, tale by luźno pływały (stopniowa rozgrzewać resztę tłuszczu). Gdy sia zrumienią, przewracać je łopatką Usmażone osączyć na pergaminie, przełożyć na talerz, oprószyć cukrem.