blanko

blanko

Szef Kuchni
[Przepisów: 76]

Faworki babci

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Faworki nie tylko na tłusty czwartek.

Faworki babci

Składniki:

Faworki babci

 

  • 200 g mąki
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany
  • 3 żółtka
  • szczypta soli płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka spirytusu
  • 500 g tłuszczu do smażenia
  • 100 g cukru pudru
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Faworki babci
Mąkę przesiać, dodać śmietanę, żółtka, sól, proszek do pieczenia. Składniki wymieszać, następnie wyrobić ciasto o gęstości ciasta kluskowego. Partiami wałkować na cienkie placki, jak najmniej podsypując mąką. Ciasto kroić na paski 3x15 cm. Paski przekroić w środku na 5-6 cm, przewinąć. Cukier puder połączyć z cukrem waniliowym. W rondlu rozgrzać część tłuszczu, wrzucić faworek, jeśli zaraz wypłynie i zrumieni się, można smażyć.Faworki omieść z mąki, partiami wrzucać na tłuszcz, tale by luźno pływały (stopniowa rozgrzewać resztę tłuszczu). Gdy sia zrumienią, przewracać je łopatką Usmażone osączyć na pergaminie, przełożyć na talerz, oprószyć cukrem.

Tagi:

faworki chrust