agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

faworki babci ewy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

faworki babci ewy cała rodzina się nimi zajada

faworki babci ewy

Składniki:

faworki babci ewy

 

  • Mąka 1,5 szklanki
  • Żółtko 3 szt.
  • Gęsta śmietana 1 łyżka
  • Ocet 1 łyżka
  • Sól szczypta
  • Smalec ½ kg
  • Cukier puder
  • Cukier waniliowy

 

Sposób przygotowania:

faworki babci ewy
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, żółtka i śmietanę, lekko rozrobić nożem i wlać ocet, uważając aby nie wlać go bezpośrednio na żółtko. Zagnieść ciasto o konsystencji jak na pierogi. Kilkakrotnie zbić wałkiem składając na pół. Ochłodzić w lodówce przez około pół godziny. Następnie położyć ciasto na oprószonej mąką stolnicy i bić wałkiem jak poprzednio, aż do wystąpienia pęcherzów. Podzielić na połowę cienko rozwałkować. Kroić nożem lub radełkiem na romby 10 X 3 cm. Każdy rąb naciąć wzdłuż pośrodku i przewlekać przez to przecięcie jeden koniec rombu formując faworki. Układać na ściereczce. Smażyć partiami z obu stron na silnie rozgrzanym smalcu, w płaskim rondlu lub na patelni. Lekko zrumienione faworki wyjmować widelcem i układać na ręczniku papierowym, by odsączyć tłuszcz. Posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Tagi:

faworki chrust