Sposób przygotowania:
faworki babci ewy
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, żółtka i śmietanę, lekko rozrobić nożem i wlać ocet, uważając aby nie wlać go bezpośrednio na żółtko. Zagnieść ciasto o konsystencji jak na pierogi. Kilkakrotnie zbić wałkiem składając na pół. Ochłodzić w lodówce przez około pół godziny. Następnie położyć ciasto na oprószonej mąką stolnicy i bić wałkiem jak poprzednio, aż do wystąpienia pęcherzów. Podzielić na połowę cienko rozwałkować. Kroić nożem lub radełkiem na romby 10 X 3 cm. Każdy rąb naciąć wzdłuż pośrodku i przewlekać przez to przecięcie jeden koniec rombu formując faworki. Układać na ściereczce. Smażyć partiami z obu stron na silnie rozgrzanym smalcu, w płaskim rondlu lub na patelni. Lekko zrumienione faworki wyjmować widelcem i układać na ręczniku papierowym, by odsączyć tłuszcz. Posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.