MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Faworki black&white

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jest wiele możliwości kombinowania z ciastem, by efekt uzyskać niestandardowy, odmienić tradycję. Tym razem faworki prezentuję w wykonaniu dwukolorowym.

Faworki black&white Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Faworki black&white

 

Sposób przygotowania:

Faworki black&white
Mąkę przesiałam do miski (3 szklanki) dodałam resztę składników i zagniotłam klejące ciasto, które podzieliłam na pół.

Do jednej połowy dodałam łyżkę mąki, do drugiej kakao i każdą z osobna wyrobiłam na jednolite, lekko lepiące, ale odchodzące od rąk ciasto.

Oba ciasta starałam się rozwałkować na jednakowej wielkości placki o grubości 2-3 mm (minimalnie podsypałam mąką, ale tylko od spodu, bo ciasto musi zachować lepkość, by oba kolory się skleiły i nie rozwarstwiały podczas smażenia).

Bardziej lepką i plastyczną stroną do siebie nałożyłam jedno na drugie i ponownie wałkowałam, by dobrze je ze sobą skleić, i uzyskać grubość około 3-4 mm. Pocięłam ostrym nożem na pasy szerokości 3-4 cm (tu zależy od nas samych jakie chcemy mieć faworki).

Każdy pasek po skosie w romby, które na środku trzeba naciąć. Jeden róg przewlekłam przez otwór i formujemy faworka. Smażyłam na rozgrzanym oleju (można na smalcu) na rumiany (jasna strona powinna mieć słomkowy kolor).

Wyjmowałam na talerz z ręcznikiem papierowym, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. 
Faworki black&white
Oba ciasta wałkujemy na zbliżoną wielkość
Faworki black&white
Nakładamy jedno na drugim, wałkujemy i tniemy
Faworki black&white
Aby uformować faworka przewlekamy jeden róg prze otwór