MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Faworki (puszyste)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Faworki to dla mnie muszą być FAWORKI, a nie chrust :) takie pamiętam z dzieciństwa i takie lubię najbardziej mięciutkie, puszyste, w słomkowym kolorze :)

Faworki (puszyste) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faworki (puszyste)

 

  • 4 szkl. mąki
  • 1 i 1/4 szkl. kwaśnej śmietany (18%)
  • 1/4 szkl. cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Faworki (puszyste)
Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Nawet jeśli początkowo nie będzie się kleić należy wyrabiać dalej zamiast dodawać więcej śmietany (ciasto ma być elastyczne, dlatego nie możemy przesadzić z dodawaniem mokrych składników, chyba, że naprawdę jest taka potrzeba). Wyrobione ciasto dzielimy na 2-3 części, każdą wałkujemy (lekko oprószając mąką) na placek o grubości około 3-4 mm (nie cieńszy, bo faworki wyjdą lekko suche). Tniemy ostrym nożem na 4-5 cm paski, następnie każdy pasek pod skosem w romby. Każdy romb nacinamy na środku (pomiędzy najdalszymi rogami) i przewlekamy jeden koniec przez otwór formując faworek. Pieczemy w mocno rozgrzanym oleju na słomkowy kolor (z obu stron, przy czym obracamy, gdy są jeszcze dość jasne).
Faworki (puszyste)
Mąkę przesiewamy, następnie łączymy z pozostałymi składnikami
Faworki (puszyste)
Wyrobione ciasto dzielimy i wałkujemy na 3-4 mm placki
Faworki (puszyste)
Po wycięciu rombów z dziurką przewlekamy jeden koniec formując kształt faworka
Faworki (puszyste)
Smażymy na mocno rozgrzanym oleju na słomkowy kolor