sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Faworki z zaścianka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Staropolski przepis na tradycyjne i pyszne faworki. Zamiast ubijać ciasto wałkiem przepuściłam je dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa. Dzięki temu faworki nabrały niezwykłej kruchości.

Faworki z zaścianka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Faworki z zaścianka

 

  • 8 żółtek
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ok. 2 łyżki śmietany
  • ok. 2 szklanki mąki
  • cukier puder do posypania
  • olej lub smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

Faworki z zaścianka
Mąkę przesypujemy na stolnicę. Po środku robimy mały dołek i dodajemy po jednym żółtku. Wlewamy spirytus, sól i częściowo śmietanę, zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne i miękkie. Jeżeli jest za twarde dodajemy odrobinę śmietany a jeżeli za rzadkie trochę mąki. Żeby dobrze i szybko napowietrzyć ciasto przepuszczamy je dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa. Formujemy z niego kulkę i przykrywamy miską aby nie wyschło. Z ciasta odcinamy po małym kawałku, wałkujemy je jak najcieniej. Kroimy w paski, po środku każdego robimy nacięcie, przez które przewijamy jeden koniec . Faworki smażymy od razu na mocno rozgrzanym oleju lub smalcu. Powinny mieć słomkowy kolor. Wyjmujemy cedzakową łyżką bezpośrednio na ręcznik papierowy aby odsączyć tłuszcz. Przed podaniem obsypujemy je cukrem pudrem.
Faworki z zaścianka
Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto.
Faworki z zaścianka
Napowietrzamy je poprzez dwukrotne zmielenie w maszynce do mięsa.
Faworki z zaścianka
Ciasto cienko wałkujemy wycinając paski z nacięciami.

Tagi:

faworki chrust