jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Faworki błyskawiczne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

szybkie i doskonałe faworki w karnawale

Faworki błyskawiczne

Składniki:

Faworki błyskawiczne

 

  • 2 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • śmietana gęsta i kwasna
  • smalec - do smażenia
  • cukier puder do obsypania
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Faworki błyskawiczne
Mąkę wsypać na stolnicę, zrobić w środku dołek, dodać sól i cukier.
Nastepnie żółtka, spirytus, mieszając widelcem- śmietanę.
Ciasto powinno mieć gęstość jak na pierogi.
Dokładnie wyrobić reką.
Nastepnie wybić wałkiem, jak najcieniej rozwałkować.
Ciąć w paski 3*10 cm.
Nacinać wzdłuż w środku i przewijać.
Rozgrzać w płaskim naczyniu smalec.
Gdy wrzucony plasterek ziemniaka surowego rumieni się wtedy wkładać faworki i smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową, a gdy osiąkną posypać przez sitko cukrem pudrem z cukrem waniliowym

Tagi:

faworki chrust