Sposób przygotowania:
Faworki błyskawiczne
Mąkę wsypać na stolnicę, zrobić w środku dołek, dodać sól i cukier.
Nastepnie żółtka, spirytus, mieszając widelcem- śmietanę.
Ciasto powinno mieć gęstość jak na pierogi.
Dokładnie wyrobić reką.
Nastepnie wybić wałkiem, jak najcieniej rozwałkować.
Ciąć w paski 3*10 cm.
Nacinać wzdłuż w środku i przewijać.
Rozgrzać w płaskim naczyniu smalec.
Gdy wrzucony plasterek ziemniaka surowego rumieni się wtedy wkładać faworki i smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową, a gdy osiąkną posypać przez sitko cukrem pudrem z cukrem waniliowym
Nastepnie żółtka, spirytus, mieszając widelcem- śmietanę.
Ciasto powinno mieć gęstość jak na pierogi.
Dokładnie wyrobić reką.
Nastepnie wybić wałkiem, jak najcieniej rozwałkować.
Ciąć w paski 3*10 cm.
Nacinać wzdłuż w środku i przewijać.
Rozgrzać w płaskim naczyniu smalec.
Gdy wrzucony plasterek ziemniaka surowego rumieni się wtedy wkładać faworki i smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową, a gdy osiąkną posypać przez sitko cukrem pudrem z cukrem waniliowym