agu88sia

agu88sia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Faworki (chrust)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Idealna przekąska na tłusty czwartek. Chrupiące słodkie faworki będą idealnym dodatkiem dla pączków.

Faworki (chrust) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faworki (chrust)

 

  • 2 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 1/3 szklanki piwa
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 1/3 szklanki wymieszanego cukru waniliowego i cukru pudru
  • 1/2 litra oleju

Sposób przygotowania:

Faworki (chrust)
Wymieszać wszystkie składniki oprócz cukru. Zagniecione ciasto należy tłuc wałkiem żeby było puszyste. Później podzielić je na 4 porcje. Po kolei każdą porcję ciasta wałkujemy i wycinamy z niej paseczki. Następnie formujemy faworki i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy do momentu aż zrobią się złociste. Później tak samo robimy z każdą pozostałą porcją ciasta. Usmażone faworki posypujemy cukrem i są gotowe do jedzenia.
Faworki (chrust)
Zagniatamy ciasto i dzielimy je na 4 porcje
Faworki (chrust)
Z rozwałkowanej porcję ciasta wycinamy paski i robimy kreseczkę na środku każdego
Faworki (chrust)
Z paseczków formujemy faworki i wrzucamy na olej
Faworki (chrust)
Faworki smażymy do momentu kiedy będą złociste