Sposób przygotowania:
Faworki - chrust
Mąkę wymieszać z cukrem i solą , dodać żółtka , śmietanę i alkohol - zagnieść ciasto. Ciasto przełożyć na blat i zbijać drewnianym wałkiem ok. 10- 15 minut. Gdy się rozpłaszczy złożyć i zbijać dalej.
Zbite ciasto rozwałkować na cieniutki placek ( starać się nie podsypywać za dużo mąką)
Ciasto pokroić najpierw na paski o szerokości ok. 3- 4 cm, następnie na prostokąty długości ok. 9- 10 cm. Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor, wykładać na serwetki i ostudzone posypać cukrem pudrem.
Zbite ciasto rozwałkować na cieniutki placek ( starać się nie podsypywać za dużo mąką)
Ciasto pokroić najpierw na paski o szerokości ok. 3- 4 cm, następnie na prostokąty długości ok. 9- 10 cm. Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor, wykładać na serwetki i ostudzone posypać cukrem pudrem.