Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Faworki - chrust

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Faworki to nie tylko na Tłusty Czwartek wyśmienicie smakują tez i w normalny dzień :) Faworki z tego przepisu są delikatne i kruche.

Faworki - chrust Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faworki - chrust

 

  • 2 szkl mąki
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka alkoholu ( wódki lub spirytusu)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 łyżek gęstej śmietany
  • olej lub smalec do smażenia ok 1 litr.
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Faworki - chrust
Mąkę wymieszać z cukrem i solą , dodać żółtka , śmietanę i alkohol - zagnieść ciasto. Ciasto przełożyć na blat i zbijać drewnianym wałkiem ok. 10- 15 minut. Gdy się rozpłaszczy złożyć i zbijać dalej.

Zbite ciasto rozwałkować na cieniutki placek ( starać się nie podsypywać za dużo mąką)

Ciasto pokroić najpierw na paski o szerokości ok. 3- 4 cm, następnie na prostokąty długości ok. 9- 10 cm. Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.

Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor,  wykładać na serwetki i ostudzone posypać cukrem pudrem.
Faworki - chrust
Ciasto zbijać wałkiem 15 minut w następnie cienko rozwałkować
Faworki - chrust
Ciasto pokroić najpierw na paski o szerokości ok. 3- 4 cm, następnie na prostokąty długości ok. 9- 10 cm .Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.
Faworki - chrust
Olej rozgrzać w wyższym garnku w czasie przygotowania faworków
Faworki - chrust
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor , wykładać na serwetki