Sposób przygotowania:
Faworki - chrust
Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka, ocet , śmietanę, stopione i przestudzone masło. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto po czym napowietrzamy je energicznie obijając wałkiem. Ciasto owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki.
Ciasto wałkujemy bardzo cienko, podsypujemy delikatnie mąką. Radełkiem wycinamy paski ok 8 cm x 3 cm. Na środku każdego paska robimy nacięcie przez które przekładam jeden koniec paska. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto wałkujemy bardzo cienko, podsypujemy delikatnie mąką. Radełkiem wycinamy paski ok 8 cm x 3 cm. Na środku każdego paska robimy nacięcie przez które przekładam jeden koniec paska. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem.