Sposób przygotowania:
Faworki-Chrusty
Mąkę przesiewamy na stolnicę,mieszamy ze śmietaną,zrobić zagłębienie,dodać żółtka,spirytus,szczyptę soli i proszek do pieczenia.Wystkie składniki wymieszać i dokładnie wyrobić ciasto.Gotową kulę ciasta mocno bijemy wałkiem ( nie żałujemy sobie :) ciasto należy dobrze zbić :) Bo zbiciu ciasta rozwałkowujemy je najcieniej jak możemy starając się jak najmniej podsypywać mąką. Rozwałkowane ciasto pokroić na paski szerokości około 3 cm i długości 15 cm Każdy pasek przeciąć w środku wzdłuż i przewinąć przez otwór.Z dość głębokim i szerokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz,do gorącego wrzucić kawałeczek ciasta,jeżeli już wypłynie to znaczy że tłuszcz jest już dostatecznie rozgrzany. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy faworki,smażymy z obydwu stron,wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy naręczniku papierowym.Przestudzone faworki obficie posypujemy cukrem pudrem.