Sposób przygotowania:
Schab pieczony ze śliwką i czosnkiemNadziewanie mięsa śliwkami:
W środku umytego i osuszonego ręcznikiem papierowym schabu zrobić kieszonkę na wylot. Włożyć do niej śliwki.
Nadziewanie schabu czosnkiem:
Od strony błonki na mięsie porobić lekkie nacięcia nożem. Wcisnąć w nie przekrojone na pół i obrane ząbki czosnku. Mięso dokładnie natrzeć solą.
Marynowanie mięsa:
Składniki marynaty wymieszać. Wrzucić mięso i natrzeć. Owinąć schab folią spożywczą i odłożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Mięso ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową lub w naczyniu żaroodpornym i piec około 70-80 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do zrumienienia). W czasie pieczenia co mniej więcej 20 minut schab podlewać wytwarzającym się sokiem.