Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Schab pieczony ze śliwką i czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny i kruchy schab pieczony z dodatkiem suszonej śliwki i wyrazistego czosnku. Idealny jako zimna przystawka na Wielkanocny stół.

Schab pieczony ze śliwką i czosnkiem

Składniki:

Schab pieczony ze śliwką i czosnkiem

 

  • około 1,5 kg schabu bez kości
  • ok. 1 szklanka śliwek suszonych
  • 4-5 ząbków czosnku
  • sól

Marynata:

  • 7-8 łyżek oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka słodkiej, mielonej papryki
  • 1 łyżka przyprawy do mięs
  • 1 łyżka majeranku
  • duża szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

Schab pieczony ze śliwką i czosnkiem

Nadziewanie mięsa śliwkami:

Schab pieczony ze śliwką i czosnkiem
Po środku mięsa należy zrobić kieszonkę na wylot i wcisnąć śliwki

W środku umytego i osuszonego ręcznikiem papierowym schabu zrobić kieszonkę na wylot. Włożyć do niej śliwki.

Nadziewanie schabu czosnkiem:

Schab pieczony ze śliwką i czosnkiem
Od strony błonki schab należy ponacinać i wcisnąć czosnek

Od strony błonki na mięsie porobić lekkie nacięcia nożem. Wcisnąć w nie przekrojone na pół i obrane ząbki czosnku. Mięso dokładnie natrzeć solą.

Marynowanie mięsa:

Schab pieczony ze śliwką i czosnkiem
Schab należy marynować najlepiej przez całą noc

Składniki marynaty wymieszać. Wrzucić mięso i natrzeć. Owinąć schab folią spożywczą i odłożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Mięso ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową lub w naczyniu żaroodpornym i piec około 70-80 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do zrumienienia). W czasie pieczenia co mniej więcej 20 minut schab podlewać wytwarzającym się sokiem.