Sposób przygotowania:
Faworki (chrusty)
1. Ciasto: Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i dobrze zagnieść rękami do uzyskania gładkiego ciasta. Owinąć go w folię spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej do odpoczęcia (około 30 minut) 2. Po tym czasie ciasto zbijać wałkiem (około 15-30 minut), aby wprowadzić do ciasta jak najwięcej powietrza- (rozwałkowywać,składać i uderzać wałkiem) Po tym czasie ciasto ponownie owinąć w folię i schłodzić w lodówce około 30 minut. 3. Po schłodzeniu ciasto cienko rozwałkować, a następnie pokroić w prostokąty lub równoległoboki o szerokości około 2 cm i długości około 9-10 cm. Każdy kawałek naciąć w środku nożem, a następnie jeden z końców przewlec przez otwór. 4. Tak przygotowane faworki smażyć na rozgrzanym oleju (175st.C) z obu stron do zarumienienia. Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym. 5. Lekko ostudzone posypać cukrem pudrem. Smacznego!