akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Faworki (chrusty)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Delikatne, chrupiące i bardzo smaczne faworki (chrusty). Pięknie wyglądają. Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Serdecznie polecam!

Faworki (chrusty) Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Faworki (chrusty)

 

  • Ciasto:
  • 450 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu (lub 2 łyżki rumu)
  • 3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%

 

  • Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Faworki (chrusty)
1. Ciasto: Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i dobrze zagnieść rękami do uzyskania gładkiego ciasta. Owinąć go w folię spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej do odpoczęcia (około 30 minut) 2. Po tym czasie ciasto zbijać wałkiem (około 15-30 minut), aby wprowadzić do ciasta jak najwięcej powietrza- (rozwałkowywać,składać i uderzać wałkiem) Po tym czasie ciasto ponownie owinąć w folię i schłodzić w lodówce około 30 minut. 3. Po schłodzeniu ciasto cienko rozwałkować, a następnie pokroić w prostokąty lub równoległoboki o szerokości około 2 cm i długości około 9-10 cm. Każdy kawałek naciąć w środku nożem, a następnie jeden z końców przewlec przez otwór. 4. Tak przygotowane faworki smażyć na rozgrzanym oleju (175st.C) z obu stron do zarumienienia. Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym. 5. Lekko ostudzone posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Faworki (chrusty)
Formowanie pysznych faworków (chrust).
Faworki (chrusty)
Smażenie pysznych faworków na oleju rzepakowym.
Faworki (chrusty)
Odsączanie faworków na ręczniku papierowym.