mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Faworki (Chrust)

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Dodatek octu oraz spirytusu sprawia, że faworki nie chłoną tłuszczu, są lekkie i pyszne:)

Faworki (Chrust)

Składniki:

Faworki (Chrust)

 

  • 25 dag mąki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 12 dag kwaśnej śmietany (18%)
  • 2 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 łyżki spirytusu (zastąpiłam wódką)
  • 2 l oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania

 

 

 

Sposób przygotowania:

Faworki (Chrust)
Mąkę przesiać z cukrem, dodać pozostałe składniki, ciasto starannie wyrobić i wybijać wałkiem na stolnicy ok. 15 min., aż będą widoczne pęcherzyki powietrza. Wałkować na cienkie placki partiami, żeby nie wysychało.

Krajać radełkiem lub nożem paski szerokości ok. 3 cm, długości ok. 15 cm; każdy pasek przekrajać w środku wzdłuż na przestrzeni ok. 5 cm i przewinąć. W płaskim szerokim rondlu (wysmarowanym octem) rozgrzać tłuszcz i wlać łyżkę spirytusu. Gdy wrzucony do tłuszczu plasterek ziemniaka szybko się zrumieni, można smażyć faworki. Wkłada się je partiami i smaży z obu stron na jasnozłoty kolor, przewracając widelcem.

Po usmażeniu wyjmuje się chrusty (za pomocą wykałaczki) na bibułę lub serwetki lub sitko (jak frytki), aby obciekły i układa warstwami na półmisku posypując przez sitko cukrem pudrem.