gusia1000

gusia1000

Szef Kuchni
[Przepisów: 62]

Faworki (chrusty)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Faworki, inaczej chrusty, to odmiana od pączków, czy oponek.

Faworki (chrusty)

Składniki:

Faworki (chrusty)

 

  • 30 dag mąki,
  • szczypta soli,
  • 5 łyżek gęstej śmietany,
  • 4 żółtka,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • 1 jajko,
  • tłuszcz do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

Faworki (chrusty)
Wszystkie w/w składniki dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto. Wybić je wałkiem po czym rozwałkować, aby było cieniutkie. Pokroić na paski (3 cm. szerokie i 12-15 cm. długie) i naciąć każdy pasek wzdłuż (5 cm) i koniec paska przewinąć. W głębokim naczyniu na gorącym tłuszczu smażyć faworki. Osączyć je. Posypać cukrem pudrem.