Sposób przygotowania:
Kopytka z masełkiem i bułką tartąPrzygotowanie ciasta:
Ugotowane ciepłe (odcedzone) ziemniaki przeciskamy przez praskę. Przestudzone ziemniaki zagniatamy szybko z przesianą mąką, jajkiem i solą do smaku.
Formowanie wałeczków z ciasta :
Zagniecione ciasto dzielimy na 3 -4 części. Na podsypanej mąką stolnicy toczymy 3 -4 wałeczki.
Formowanie ciasta :
Utoczone wałeczki z ciasta spłaszczamy za pomocą ostrza od noża ( lekko dociskając ostrze noża do ciasta ).
Krojenie kopytek :
Ze spłaszczonych kawałków ciasta za pomocą noża kroimy ukośnie kopytka ok. 1,5 cm szerokie. Układamy w małych odstępach na posypanej mąką stolnicy.
Gotowanie kopytek:
W dużym garnku zagotować ok. 2,5 l wody z dodatkiem soli do smaku. Gotowe kopytka od razu wrzucamy do wrzątku. Następnie delikatnie mieszamy łyżką drewnianą.
Po wypłynięciu na wierzch gotujemy ok. 2-3 min. na mały ogniu. Wybieramy za pomocą łyżki cedzakowej i umieszczamy na sicie. Przelewamy ciepłą wodą. Odcedzamy.
Podajemy od razu jeszcze gorące polane masełkiem z bułką tartą.
Przygotowanie masła : masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, wsypujemy bułę tartą i ciągle mieszając łyżką rumienimy bułkę na złoty kolor.