WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Placuszki kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Słodkie, pyszne placuszki z dodatkiem wiórków kokosowych. Idealne na śniadanie i na słodką kolację. Uwielbiane przez dzieci.

Placuszki kokosowe

Składniki:

Placuszki kokosowe

 

  • 150 g mąki
  • 3 jajka
  • 1 szkl mleka
  • 5 łyżek wiórków kokosowych
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • klarowane masło do smażenia

Sposób przygotowania:

Placuszki kokosowe

Ciasto

Placuszki kokosowe
Łączymy suche składniki z mokrymi i mieszamy.

Do miski wlewamy mleko i wbijamy jajka. Lekko ubijamy. Dodajemy mąkę, sodę i wiórki kokosowe. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aby składniki się połączyły.

Smażenie

Placuszki kokosowe
Placuszki smażymy na rumiano z dwóch stron.

Na patelni rozgrzewamy klarowane masło i na gorące wykładamy łyżką porcje ciasta na małe placuszki. Smażymy na nie za dużym ogniu na rumiano z dwóch stron.