Sposób przygotowania:
Pierogi serowo- kokosowePrzygotowanie ciasta
Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać jajko, olej oraz wodę (tyle ile zabierze ciasto). Zagnieść ciasto, tak aby było elastyczne.
Przygotowanie farszu
Farsz: Ser, wiórki kokosowe, żółtka oraz cukry przełożyć do miski i ugnieść widelcem na jednolitą masę.
Wykrawanie krążków
Ciasto rozwałkować. Szklanką wykroić w cieście krążki. Na środek krążków nałożyć porcję farszu.
Formowanie pierogów
Krążki złożyć na pół, brzegi dokładnie skleić.
Gotowanie pierogów
Pierogi wrzucić do gotującej się, osolonej wody. Gotować 5 minut. Pierogi odcedzić i wyłożyć na talerz. Masło zarumienić w garnuszku. Masełkiem okrasić pierogi. Wierzch posypać cukrem.