Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Pierogi serowo- kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Pierogi serowo- kokosowe- idealna propozycja obiadowa dla całej rodziny. Są szybkie i łatwe do przygotowania.

Pierogi serowo- kokosowe

Składniki:

Pierogi serowo- kokosowe

Ciasto

  • 2 szklanki mąki,
  • 1 jajko,
  • 1,5 łyżki oleju,
  • woda,

Farsz

  • 200g sera białego,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych,
  • 2 żółtka,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1,5 łyżki cukru,

Dodatkowo

  • 100 g masła,
  • 1 łyżka cukru do posypania,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Pierogi serowo- kokosowe

Przygotowanie ciasta

Pierogi serowo- kokosowe
Z podanych składników zagniatam ciasto, jak na makaron.

Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać jajko, olej oraz wodę (tyle ile zabierze ciasto). Zagnieść ciasto, tak aby było elastyczne.

Przygotowanie farszu

Pierogi serowo- kokosowe
Wszystkie składniki farszu dokładnie za sobą łączę.

Farsz: Ser, wiórki kokosowe, żółtka oraz cukry przełożyć do miski i ugnieść widelcem na jednolitą masę.

Wykrawanie krążków

Pierogi serowo- kokosowe
Ciasto rozwałkowuję i wykrawam krążki. Nakładam farsz.

Ciasto rozwałkować. Szklanką wykroić w cieście krążki. Na środek krążków nałożyć porcję farszu.

Formowanie pierogów

Pierogi serowo- kokosowe
Kawałki ciasta złożyć na pół sklejając brzegi.

Krążki złożyć na pół, brzegi dokładnie skleić.

Gotowanie pierogów

Pierogi serowo- kokosowe
Pierogi ugotować w osolonej wodzie.

Pierogi wrzucić do gotującej się, osolonej wody. Gotować 5 minut. Pierogi odcedzić i wyłożyć na talerz. Masło zarumienić w garnuszku. Masełkiem okrasić pierogi. Wierzch posypać cukrem.


Tagi:

pierogi dania