jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Tarta z młodą kapustą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tarta z młodą kapustą to doskonały pomysł na pyszny obiad. Gorąco polecam połączenie tego warzywa z mięsem mielonym i kruchym, wytrawnym ciastem.

Tarta z młodą kapustą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z młodą kapustą

NADZIENIE

  • 350 gram mięsa mielonego z szynki wieprzowej,
  • 0,5 główki młodej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 7 dag żółtego sera,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 2 małe jajka,
  • Sól, pieprz, papryka do smaku,
  • Olej,
  • pęczek natki pietruszki

CIASTO:

  • 250 g mąki,
  • 1 jajko,
  • 1- 2 łyżki wody,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • ok 1/3 łyżeczki soli,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
  • 125 gram margaryny,
  • 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Tarta z młodą kapustą

ETAP 1

Tarta z młodą kapustą
przysmażamy mięso mielone

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną rumienimy. Na zrumienionej przysmażamy mięso mielone. W trakcie smażenia doprawiamy go do smaku.

ETAP 2

Tarta z młodą kapustą
przygotowujemy kapustę

W oddzielnym naczyniu przysmażamy poszatkowaną kapustkę. Także doprawiamy ją do smaku. Przysmażone mięso i kapustę zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.

ETAP 3

Tarta z młodą kapustą
łączymy składniki nadzienia

Do przestudzonych składników dodajemy jajko, ser, śmietanę oraz pokrojoną natkę pietruszki.

ETAP 4

Tarta z młodą kapustą
nadzienie wykładamy na ciasto kruche

Gotowe nadzienie wykładamy na podpieczone ciasto kruche.

ETAP 5

Tarta z młodą kapustą
gotowym ciastem wykładamy dno tarty

CIASTO: Składniki ciasta wykładamy na stolnicę i zagniatamy. Tak przygotowanym ciastem wykładamy spód i boki formy na tarte. Dno ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Ciasto wkładamy do piekarnika na około 15 minut (180°C), by delikatnie się podpiekło.
Na podpieczone ciasto wykładamy kapuściane nadzienie. Całość pieczemy jeszcze około 30 minut w tej samej temperaturze. Gotową tarte wyciągamy. Podajemy na ciepło lub zimno oprószoną natką pietruszki.