Sposób przygotowania:
Bułki z mąką owsianą i płatkami owsianymi
1. Obie mąki wsypujemy do miski. Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku. Wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy widelcem. Nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny.
2. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i olej i zagniatamy przez kilka minut. Ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, formujemy okrągłe bułeczki smarujemy z wierzchu jajkiem, posypujemy obficie płatkami owsianymi i układamy na blaszce posmarowanej cieniutko masłem lub margaryną.
4. Bułki od razu pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut do ładnego zrumienienia się.
5. Upieczone studzimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 8 bułek.
Między bułkami należy zachować odstępy ponieważ znacznie urosną.
2. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i olej i zagniatamy przez kilka minut. Ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, formujemy okrągłe bułeczki smarujemy z wierzchu jajkiem, posypujemy obficie płatkami owsianymi i układamy na blaszce posmarowanej cieniutko masłem lub margaryną.
4. Bułki od razu pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut do ładnego zrumienienia się.
5. Upieczone studzimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 8 bułek.
Między bułkami należy zachować odstępy ponieważ znacznie urosną.
mocsłodkości
Babeczka35
Dziękuję i polecam :) Nie ukrywam, że wyszły mi pyszne :)
Czekoladka 2
Babeczka35
Dziękuję i polecam :)