Sposób przygotowania:
Bagietki ziołowo-czosnkowe
1. Mąkę wsypujemy do miski. Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku. Wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy widelcem. Ciasta nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny.
2. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i olej i zagniatamy przez kilka minut. Ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny do wyrośnięcia.
3. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy do miękkiego masła lub margaryny, dodajemy zioła i dokładnie mieszamy widelcem, lekko przy tym rozcierając.
4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, formujemy podłużne bagietki, układamy je na blaszkach posmarowanych masłem lub margaryną. Zachowujemy odstępy, bo znacznie urosną. Odstawimy na 10 minut w ciepłe miejsce, żeby trochę podrosły. Po tym czasie nacinamy je ostrym nożem, a w nacięcia wsmarowujemy nadzienie.
5. Pieczemy do ładnego zrumienienia się przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Uważamy, żeby za mocno nie przypiec, bo czosnek będzie gorzki.
6. Podajemy. Smacznego. Smakują gorące jak i zimne.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 8 bagietek.
Między bagietkami należy zachować odstępy ponieważ znacznie urosną.
Najlepiej nacinać bardzo ostrym nożem.
2. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i olej i zagniatamy przez kilka minut. Ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny do wyrośnięcia.
3. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy do miękkiego masła lub margaryny, dodajemy zioła i dokładnie mieszamy widelcem, lekko przy tym rozcierając.
4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, formujemy podłużne bagietki, układamy je na blaszkach posmarowanych masłem lub margaryną. Zachowujemy odstępy, bo znacznie urosną. Odstawimy na 10 minut w ciepłe miejsce, żeby trochę podrosły. Po tym czasie nacinamy je ostrym nożem, a w nacięcia wsmarowujemy nadzienie.
5. Pieczemy do ładnego zrumienienia się przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Uważamy, żeby za mocno nie przypiec, bo czosnek będzie gorzki.
6. Podajemy. Smacznego. Smakują gorące jak i zimne.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 8 bagietek.
Między bagietkami należy zachować odstępy ponieważ znacznie urosną.
Najlepiej nacinać bardzo ostrym nożem.