Sposób przygotowania:
Pierniczki świąteczneETAP 1:
Do miski przekładamy miód i masło. Rozpuścić w kąpieli wodnej, zdjąć, ostudzić.
ETAP 2:
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sodę, cukier, kakao i wszystkie przyprawy. Wymieszać.
ETAP 3:
Dodać jajka, ponownie wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczone masło z miodem i zagnieść na gładkie ciasto.
ETAP 4:
Owinąć folią aluminiową i odłożyć do lodówki na 3 doby.
ETAP 5:
Ciasto ponownie zagnieść. Rozwałkować na płat o grubości ok 5 mm i wycinać dowolne kształty. Piec w 170 stopniach około 12 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce.
ETAP 6:
Lukier:
Do miski przesiać cukier puder. Stopniowo dodawać wodę i mieszać aż masa będzie jednolita. Konsystencja niezbyt płynna, ale taka aby dało się" rysować " wzory na pierniczkach.
Smacznego!