kiwi

kiwi

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1064]

Faworki domowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Faworki domowe tez można czwartku (tłusty)

Faworki domowe

Składniki:

Faworki domowe

 

  • smalec do smażenia 2-3 kostki
  • cukier puder do posypania
  • mąka 2,5 szkl.
  • żółtka 5 sztuk
  • masło 1 łyżka
  • śmietana kwaśna 1/2 szkl
  • sól 1 szczypta
  • spirytus 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Faworki domowe
Z podanych składników zagniatamy ciasto i mocno wybijamy wałkiem. Następnie cieniutko rozwałkowujemy, tniemy na prostokąty, a środek każdego nacinamy wzdłuż. Koniec ciasta przekładamy przez nacięcie, tworząc kokardkę. Na gorący smalec wkładamy faworki i smażymy na złoty kolor. Osączamy na papierowym ręczniku. Zimne posypujemy cukrem pudrem.

Tagi:

faworki chrust