lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Faworki na karnawał

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 100
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Na pewno lubicie te maleństwa delikatne i słodkie. Rozpływają się w ustach. Mimo że jest przy nich troch roboty, nie odstrasza mnie to wcale. Powstały dwa półmiski dla moich łasuchów, to i tak mało.

Faworki na karnawał Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Faworki na karnawał

Składniki:

  • maka pszenna typ 500 500 g

 

  • żółtka 6 szt

 

 

 

  • spirytus lub wódka dwie łyżki ( ja nie dałam wcale)

 

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Faworki na karnawał

Wykonanie:

Do misy wsypałam przesianą mąkę, dodałam żółtka i śmietanę oraz szczyptę soli. Wyrobiłam mikserem ciasto aby tylko składniki się połączyły. Przełożyłam je na stolnice silikonową i zagniotłam ciasto. Podzieliłam je na trzy części. Każdą cześć wałkowałam bardzo cienko i kroiłam w paski.
Każdy paseczek przekroiłam na trzy części które ponacinałam w środku. Zawijałam w rożne kształty. Olej rozgrzałam w głębokiej patelni i smażyłam faworki. Po usmażeniu na sito by obciekły z tłuszczu potem obsypałam cukrem pudrem. Faworki wyszły bez alkoholu, wcale tak nie naciągały tłuszczu.

Faworki ,faworki  2016
Do misy wsypałam przesianą mąkę, dodałam żółtka i śmietanę oraz szczyptę soli.
Faworki ,faworki  2016
Przełożyłam je na stolnice silikonową i zagniotłam ciasto. Podzieliłam je na trzy części.
Faworki ,faworki  2016
Radełkiem kroiłam paski wzdłuż i poprzek.
Faworki ,faworki  2016
Ponacinałam paseczki i zwijałam w rożne kształty.
Faworki ,faworki  2016
Olej rozgrzałam w głębokiej patelni i smażyłam faworki.
Faworki ,faworki  2016
Po usmażeniu na sito by obciekły z tłuszczu.
Faworki ,faworki  2016
Ostudzone obsypałam cukrem pudrem.

Tagi:

faworki chrust