WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2018]

Sernik z mlekiem skondensowanym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sernik na ciemnych herbatnikach, z dodatkiem mleka skondensowanego niesłodzonego i budyniem kokosowym w masie serowej. Posypany orzechami laskowymi. Bardzo puszysty i delikatny.

Sernik z mlekiem skondensowanym Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Sernik z mlekiem skondensowanym

 

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 5 jaj
  • 3/4szkl. cukru
  • 100 g masła
  • 125 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 1 budyń bez cukru o smaku kokosowym
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • ok. 15 szt. kakaowych herbatników
  • kilka jasnych kruchych ciastek
  • 1 czubata łyżka zmielonych orzechów laskowych
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Sernik z mlekiem skondensowanym

ETAP 1:

Masło roztopić, żółtka oddzielić od białek. Tortownicę 26x26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć w niej herbatniki.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem i mlekiem skondensowanym. Dodać proszek budyniowy i mąkę tortową i zmiksować. Dodawać po łyżce ser i miksować do połączenia. Na koniec wymieszać łyżką z pianą z białek. Masę wyłożyć na herbatniki. Wierzch posypać pokruszonymi ciastkami i zmielonymi orzechami.

Sernik piec godzinę w 175 stopniach bez termoobiegu.

Sernik z mlekiem skondensowanym
Sernik po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Sernik z mlekiem skondensowanym
Wierzch sernika posypany pokruszonymi ciastkami i orzechami
Sernik z mlekiem skondensowanym
Masa serowa wyłożona na herbatniki do tortownicy
Sernik z mlekiem skondensowanym
Piana z białek przełożona do masy serowej
Sernik z mlekiem skondensowanym
Mleko skondensowane dolewamy do żółtek zmiksowanych z cukrem
Sernik z mlekiem skondensowanym
Herbatniki kakaowe ułożone w tortownicy