Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Faworki karnawałowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ten przepis pochodzi jeszcze z zeszytu mojej mamy a smakiem tych faworków zakochałam się jeszcze w dzieciństwie.

Faworki karnawałowe

Składniki:

Faworki karnawałowe

na ciasto:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 5 łyżek kwaśnej i gęstej śmietany
  • 1 łyżka octu 10%
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru pudru

dodatkowo:

  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Faworki karnawałowe

Przygotowanie ciasta:

Faworki karnawałowe
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto

Mąkę przesiać do miski. Dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto. Wyrabiać je dość długo i parę minut uderzać tłuczkiem do mięsa w ciasto.

Wałkowanie ciasta:

Faworki karnawałowe
Na stolnicy wałkujemy dość cienko ciasto

Na stolnicy wałkujemy cienko ciasto starają się nie podsypywać stolnicy mąką.

Formowanie faworków:

Faworki karnawałowe
Z ciasta wykrawamy prostokąty z których formujemy faworki

Ciasto kroimy na pasy szerokości 3-4 cm a potem na prostokąty ok.8-9 cm długości. W środku każdego prostokąta robimy nacięcie nożem i przewkekamy koniec ciasta tworząc faworki.

Etap końcowy:

Faworki karnawałowe
Faworki wykrawamy na ręcznik papierowy w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu

W rondelku rozgrzewamy olej. Wkładamy partiami faworki i smażymy je z obu stron na złoty kolor. Wyciągamy na ręcznik papierowy. Jeszcze ciepłe posypujemy przez sitko cukrem pudrem.