Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Ciasto drożdżowe z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jest to wypiek, który uwielbiają zarówno mali, jak i duzi. Mi niezmiennie kojarzy się ze smakiem dzieciństwa. Uwielbiam zajadać się ciastem drożdżowym posmarowanym masłem.

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Składniki:

Ciasto drożdżowe z kruszonką

na ciasto

na kruszonkę

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z kruszonką
Ciasto: Świeże drożdże wraz z łyżką cukru, mąki i mleka rozgniatam. Odstawiam do wyrośnięcia na 15 minut w ciepłe miejsce. Masło rozpuszczam i studzę. Mąkę, cukier, ciepłe mleko, masło oraz wyrośnięte drożdże łączę. Zagniatam ciasto. Odstawiam na dwie godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto układam w kwadratowej formie do pieczenia. 

Kruszonka: Z podanych składników zagniatam kruszonkę. 

Ciasto w formie posypuję kruszonką. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Po 30 minutach wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekarnik ustawiam na 180 stopni. Piekę około 45 minut. Studzę.