smak i uczucie

smak i uczucie

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Faworki lub chrusty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Tłusty czwartek zawsze kojarzy się nam z faworkami i pączkami. Faworki to coś co lubię najbardziej, ale smażę je tylko w czasie karnawału.

Faworki lub chrusty Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Faworki lub chrusty

 

  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 3 łyżeczki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżka spirytusu
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Faworki lub chrusty
Do mąki dodajemy żółtka, śmietanę,łyżeczkę cukru,spirytus i wszystko zagniatamy. W razie potrzeby można dodać jeszcze jedną łyżkę śmietany. Ciasto zagniatamy tak długo,aby jak najlepiej go napowietrzyć. Najlepiej potłuc go wałkiem. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na 30 min. Następnie dzielimy je na dwie części i każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek. Kroimy na paseczki o szerokości 2-3 cm i długości około 10 cm. W środku każdego paska robimy nacięcie i jeden koniec paska przeciągamy przez nacięcie lekko pociągając. Smażymy na rozgrzanym oleju lub smalcu do momentu aż będą nasze chrusty rumiane. Odsączamy na papierowym ręczniku, a następnie posypujemy cukrem pudrem.
Faworki lub chrusty
Przygotowanie faworków do smażenia i sposób ich zawijania

Tagi:

faworki chrust