Sposób przygotowania:
Faworki na koniec karnawału
Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj żółtka, szczyptę soli, wódkę i śmietanę. Ze wszystkich składników wyrób elastyczne i błyszczące ciasto. Konsystencja ciasta ma być podobna do konsystencji ciasta na makaron. W dobrze wyrobione ciasto, energicznie uderzaj wałkiem do ciasta przez około 10 minut, aż zaczną pokazywać sie pęcherzyki powietrza. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę. Następnie wyłóż ciasto na stolnicę, tylko minimalnie podsypaną mąką i bardzo cieniutko rozwałkuj je. Radełkiem pokrój ciasto na paski o szerokości 3 cm i długości około 10 cm. W środku każdego paska zrób nacięcie i przełóż przez to nacięcie jeden koniec paska, tworząc coś na kształt kokardki. W szerokim rondlu rozgrzej olej i wkładaj po kilka ciastek. Smaż je na złoty kolor pilnując, aby nie były spalone. Usmażone układaj na papierowym ręczniku, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Przestudzone faworki posyp cukrem pudrem.
Netka
evita0007
Netka
evita0007
Jasne że Ci wybaczam ;D Oj mam nadzieję że anemon się nie pogniewa że odpisałam za nią hihi ^^
olmanka
anemon
evita0007, nie "niby łatwy", to jest łatwy przepis. Cała trudność to cienko rozwałkować ciasto i mieć odpowiednią temperaturę oleju, aby nie spalić faworków.
Tobie oczywiście też wybaczam i znów jestem wspaniałomyślna. Jak to miło, że dałyście mi szansę być wspaniałomyślną i tak od rana wybaczać.
olmanka, dziękuję i polecam.
darmiona
Tit
anemon
Jeśli chodzi o faworki to ważnym etapem jest to wybijanie ciasta wałkiem. Prawda jest taka, że nie ma czego się obawiać tylko robić, bo jeśli nawet za pierwszym razem nie wyjdą idealne to i tak będą najsmaczniejsze.
Netka
Ja chyba wiem dlaczego przekrecilam,jak kupilismy nowy komputer to mialam tak ustawione google,ze caly czas mi tlumaczyl wszystko na angielski-nie bede tu pisala jak mi niektore Wasze nicki tlumaczyl,bo po co:D- i wlasnie anemon czesto bylo na anemone przetlumaczone,i to pewnie dlatego.Swoja droga anemone po angielsku to zawilec:)
anemon
Netka, po polsku to też zawilec, a sam wyraz pochodzi z greki i podobno oznacza wiatr.
Netka
Nie wiedziałam,że anemon to zawilec,człowiek jednak się uczy całe życie....
anemon
Masz rację i okazuję się, że nie tylko na temat gotowania możemy tu się czegoś dowiedzieć.
darmiona