migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Faworki na piwie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zawsze robiłam faworki wg przepisu mojej Mamy ale akurat nie miałam śmietany więc wypróbowałam inny przepis, który miałam zapisany w swoich notatkach. Do przygotowania ciasta potrzeba tylko żółtek, mąki, piwa i cukru.

Faworki na piwie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faworki na piwie

 

  • 7 żółtek ( z dużych jajek)
  • 2,5 szklanki mąki pszennej+do podsypania
  • 0,5 szklanki piwa
  • 2 łyżki cukru
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Faworki na piwie
Żółtka przełożyć do miski. Dodać cukier i ubić na białą puszystą masę. Następnie dodać mąkę oraz piwo. Zagnieść ciasto. Jeśli ciasto wyszłoby zbyt klejące dosypać jeszcze odrobinę mąki.

Gotowe ciasto zagniatać lub zbijać wałkiem ok 5 minut. Potem przykryć i odłożyć na 30 minut aby odpoczęło.

Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na kilka części. Każdą część cienko rozwałkować.

Następnie ciasto pokroić na paski o szerokości ok 3 cm i długości ok 10-12 cm.

Każdy pasek ciasta naciąć na środku i przełożyć ciasto formując faworka. Gotowe faworki smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Osączyć na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Faworki na piwie
Żółtka przełożyć do miski. Dodać cukier i ubić na białą puszystą masę.
Faworki na piwie
Następnie dodać mąkę oraz piwo. Zagnieść ciasto. Jeśli ciasto wyszłoby zbyt klejące dosypać jeszcze odrobinę mąki.
Faworki na piwie
Gotowe ciasto zagniatać lub zbijać wałkiem ok 5 minut. Potem przykryć i odłożyć na 30 minut aby odpoczęło.
Faworki na piwie
Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na kilka części. Każdą część cienko rozwałkować. Następnie ciasto pokroić na paski o szerokości ok 3 cm i długości ok 10-12 cm. Każdy pasek ciasta naciąć na środku i przełożyć ciasto formując faworka.