Sposób przygotowania:
Faworki na piwie
Żółtka przełożyć do miski. Dodać cukier i ubić na białą puszystą masę. Następnie dodać mąkę oraz piwo. Zagnieść ciasto. Jeśli ciasto wyszłoby zbyt klejące dosypać jeszcze odrobinę mąki.
Gotowe ciasto zagniatać lub zbijać wałkiem ok 5 minut. Potem przykryć i odłożyć na 30 minut aby odpoczęło.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na kilka części. Każdą część cienko rozwałkować.
Następnie ciasto pokroić na paski o szerokości ok 3 cm i długości ok 10-12 cm.
Każdy pasek ciasta naciąć na środku i przełożyć ciasto formując faworka. Gotowe faworki smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Osączyć na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Gotowe ciasto zagniatać lub zbijać wałkiem ok 5 minut. Potem przykryć i odłożyć na 30 minut aby odpoczęło.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na kilka części. Każdą część cienko rozwałkować.
Następnie ciasto pokroić na paski o szerokości ok 3 cm i długości ok 10-12 cm.
Każdy pasek ciasta naciąć na środku i przełożyć ciasto formując faworka. Gotowe faworki smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Osączyć na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.