Sposób przygotowania:
Faworki ostatkowe
Przygotowanie: Mąkę przesiać należy do miski. Pośrodku zrobić wgłębienie. Dodać żółtka, szczyptę soli, śmietanę, cukier, proszę do pieczenia, ocet albo wódkę. Przygotowane składniki dokładnie wymieszać, następnie zagnieść dłońmi na gładką jednolitą masę. Ciasto wybijać parę minut wałkiem, kilkakrotnie je składając. Rozwałkować na bardzo cienki placek, pokroić nożem lub radełkiem na paski o długości około 14 cm i szerokości 4 cm. W każdym pasku zrobić podłużne nacięcie. Jeden koniec faworka przełożyć przez wycięty otwór. Faworki przykryć lekko wilgotną ściereczkę, by nie wyschły. W wysokim garnku mocno rozgrzać tłuszcz. Porcjami wkładać faworki, smażyć na złoty kolor. Przełożyć na papierowy ręcznik, osączyć z nadmiaru tłuszczu, wystudzić. Posypać cukrem pudrem, przecierając go przez sitko o drobnych oczkach. Przed podaniem ułożyć warstwami na paterze.