alison

alison

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1210]

Faworki z białym winem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Faworki z białym winem, całkiem ciekawe

Faworki z białym winem

Składniki:

Faworki z białym winem

 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • pół szklanki półsłodkiego białego wina
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego
  • olej do smażenia i cukier puder do oprószenia ciastek

Sposób przygotowania:

Faworki z białym winem
Utrzeć żółtka z cukrem pudrem. Wymieszać z winem i mąką. Zagnieść ciasto (słyszałam, że niektórzy obijają je jeszcze lekko wałkiem). Ukształtować kulę, którą owinąć folia i włożyć na 30 minut do lodówki. Rozwałkować. Pokroić na paski. Przeciąć każdy pasek w środku i przewinąć, kształtując faworki. Usmażyć tak jak każde faworki na rozgrzanym oleju. Odsączyć na serwetce. Oprószyć cukrem pudrem.