olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Chruściki z cukrem pudrem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chruściki stają się ostatnio coraz bardziej popularne, gdyż są proste w przygotowaniu i są odmianą dla ciężkich ciastek z kremem.

Chruściki z cukrem pudrem

Składniki:

Chruściki z cukrem pudrem

 

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 4 żółtka
  • 100 śmietany 18%
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli
  • 5 łyżek amaretto
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • olej do smażenia
  • 5 łyżek cukru pudru

Sposób przygotowania:

Chruściki z cukrem pudrem
Mąkę łączę z żółtkami, śmietaną, masłem, solą, rumem i cukrem waniliowym łączę. Ciasto formuję w kulę i wkładam do lodówki na godzinę, celem schłodzenia. Następnie ciasto rozwałkowuję i kroję na prostokąty (4cmx10 cm), z małym nacięciem (około 2 cm) wzdłuż prostokąta, przez który przekładam faworki. Faworki piekę w głębokim tłuszczu do momentu wypłynięcia i zbrązowienia. Gotowe faworki posypuję cukrem pudrem.