SUPERPRZEPIS

faworki z przepisu babci

  • aginaa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6
faworki z przepisu babci Więcej zdjęć (3)

pyszne faworki..........................

Składniki:

faworki z przepisu babci

 

  • 1 kg mąki
  • 15 żółtek
  • 1 duża śmietana 18%
  • 5 łyżek spirytusu
  • 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • dodatkowo:
  • tłuszcz do smażenie (u mnie olej Kujawski)
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

faworki z przepisu babci
Faworki robię z tego samego ciasta co róże karnwałowe, jednak w większych proporcjach. Do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia dodajemy żółtka, śmietanę, szczyptę soli oraz spirytus. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Ciasto musi być bardzo dobrze wyrobione, zagniatamy ok. 15 minut. Najlepiej do tego celu zatrudnić jakiegoś mężczyznę :) Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i chłodzimy w lodówce ok. 15 minut. Kolejno bardzo cienko wałkujemy ciasto, wycinamy radełkiem do faworków prostokąty o długości ok 10 cm, a szerokości ok 3 cm. Na środku robimy nacięcie i przekładamy jeden koniec faworka. Układamy na ściereczce i przykrywamy, by nam nie wyschły. Gdy już powycinamy wszystkie faworki rozgrzewamy tłuszcz i smażymy ok. 2 min do złotego koloru. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem.
faworki z przepisu babci
pyszne faworki, polecam...........................
faworki z przepisu babci
pyszne faworki ...........................................

Tagi:

faworki chrust