Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Pączki na śmietance

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jeśli ktoś tęskni za pączkami z dzieciństwa, tymi babcinymi, najlepszymi- to powinien wypróbować ten przepis. To jeden z najlepszych przepisów na pączki jakie do tej pory udało mi się wypróbować- dodatek śmietanki sprawia że pączki są delikatne :)

Pączki na śmietance Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pączki na śmietance

 

  • ½ szklanki letniego mleka
  • 2/3 kostki drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 8 żółtek
  • 2/3 kostki masła
  • 1 szklanka śmietany 30 %
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1-2 łyżki spirytusu
  • 3,5-4 szklanki mąki
  • Ulubiony dżem
  • Smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

Pączki na śmietance
Masło rozpuszczamy odstawiamy do przestygnięcia. Śmietankę podgrzewamy (ale uwaga nie może się zagotować), odstawiamy. Do miski przesiewamy mąkę. Po środku robimy wgłębienie i wkruszamy w nie drożdże, posypujemy je 1 łyżką cukru, wlewamy letnie mleko i odstawiamy w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować.

W międzyczasie żółtka ubijamy z 1 łyżką cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Ubitą masę jajeczną dodajemy do mąki z pracującym rozczynem drożdżowym, następnie wlewamy śmietanę, spirytus i wyrabiamy starannie ciasto.

Kiedy ciasto zacznie być jednolite dodajemy do niego przestudzone masło i wyrabiamy je ponownie tak długo aż ciasto chłonie całe masło i zacznie ono odchodzić od ręki ( ciasto ma dość luźną konsystencję, ale tak ma być ).

Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-2 godziny lub do momentu kiedy ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat podsypany mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2,5 cm i za pomocą szklanki wykrawamy pączki.

Na środek każdego nakładamy porcję dżemu. Boki zbieramy do góry i formujemy kształt pączka. Gotowe pączki zostawiamy na podsypanym mąką blacie na 20 minut aby podrosły. W rondlu o grubym dnie rozpuszczamy smalec.

Na gorącym smalcu partiami smażymy pączki po 4-6 minut z każdej strony lub do momentu uzyskania Ładnego żółtego koloru. Pączki przekładamy na ręcznik papierowy.

Usmażone pączki oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem (1 szklankę cukru pudru ucieramy z odrobiną soku cytrynowego lub pomarańczowego, mlekiem lub śmietaną) i serwujemy, smacznego :D Przepis M. Kuronia. 
Pączki na śmietance
Ciasto przygotowujemy zgodnie z zaleceniami w przepisie, odstawiamy do wyrośnięcia
Pączki na śmietance
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat podsypany mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2,5 cm i za pomocą szklanki wykrawamy pączki.
Pączki na śmietance
Boki zbieramy do góry i formujemy kształt pączka
Pączki na śmietance
Gotowe pączki zostawiamy na podsypanym mąką blacie na 20 minut aby podrosły.
Pączki na śmietance
W rondlu o grubym dnie rozpuszczamy smalec. Na gorącym smalcu partiami smażymy pączki po 4-6 minut z każdej strony lub do momentu uzyskania ładnego żółtego koloru.