jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Kruchy chruścik uwieńczony chryzantemą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepis na ten wspaniały chruścik oparty jest na przepisie ze starej książki z 1958 roku Stefana Kuczyńskiego "Specjalności kuchni polskiej". Trochę inaczej niż zwykle zrobiłam kwiaty i są niezwykle dekoracyjne i kruche.

Kruchy chruścik uwieńczony chryzantemą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruchy chruścik uwieńczony chryzantemą

 

  • około 30 dag mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki gęstej (niekwaśnej) śmietany
  • 2 łyżki rumu (lub wódki)
  • cukier puder do posypania
  • owoce z konfitury (wiśnie, agrest itp) do dekoracji
  • smalec do smażenia (3 kostki)

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kruchy chruścik uwieńczony chryzantemą
Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami na jasną masę. Nie przerywając ucierania dodajemy kolejno śmietanę, wódkę i 20 dag mąki. Odstawiamy ciasto na 20 minut przykryte folią. Na stolnicę wysypujemy pozostałą mąkę, wykładamy ciasto po czym zagniatamy gęste, elastyczne ciasto.Dzielimy ciasto na 4 części Rozwałkowujemy kolejno porcje na bardzo cienkie placki (im cieńsze ciasto, tym bardziej kruche faworki). Z połowy ciasta wycinamy kółkiem tradycyjne faworki. Z drugiej części wycinamy po trzy prostokąciki (jak na faworki), po brzegach nacinamy je w frędzle. Zlepiamy je po 3 lekko przekręcając tak, by powstała chryzantema. Naciskamy mocno środek, by części się zlepiły i by powstał dołek na owoc z konfitury. Z resztek wycinamy fantazyjne liście (jak na zdjęciu). Pieczemy faworki, kwiaty i liście na złoty kolor odwracając je w trakcie pieczenia na drugą stronę. Smalec nie powinien być zbyt gorący, by chrust się nie palił. Po upieczeniu układamy ciasteczka na papierowym ręczniku i studzimy. Na talerzach układamy chrust posypując go cukrem pudrem. Na górze układamy chryzantemy udekorowane owocami z konfitury (lub marmoladą).Układamy stylizowane listki. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Kruchy chruścik uwieńczony chryzantemą
Z połowy ciasta rozwałkowanego cieniutko wycinamy kółkiem tradycyjne faworki.
Kruchy chruścik uwieńczony chryzantemą
Z drugiej części wycinamy po trzy prostokąciki (jak na faworki), po brzegach nacinamy je w frędzle.
Kruchy chruścik uwieńczony chryzantemą
Zlepiamy je po 3 lekko przekręcając tak, by powstała chryzantema.
Kruchy chruścik uwieńczony chryzantemą
Z resztek wycinamy fantazyjne liście (jak na zdjęciu).