Sposób przygotowania:
Kruchy chruścik uwieńczony chryzantemą
Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami na jasną masę. Nie przerywając ucierania dodajemy kolejno śmietanę, wódkę i 20 dag mąki. Odstawiamy ciasto na 20 minut przykryte folią. Na stolnicę wysypujemy pozostałą mąkę, wykładamy ciasto po czym zagniatamy gęste, elastyczne ciasto.Dzielimy ciasto na 4 części Rozwałkowujemy kolejno porcje na bardzo cienkie placki (im cieńsze ciasto, tym bardziej kruche faworki). Z połowy ciasta wycinamy kółkiem tradycyjne faworki. Z drugiej części wycinamy po trzy prostokąciki (jak na faworki), po brzegach nacinamy je w frędzle. Zlepiamy je po 3 lekko przekręcając tak, by powstała chryzantema. Naciskamy mocno środek, by części się zlepiły i by powstał dołek na owoc z konfitury. Z resztek wycinamy fantazyjne liście (jak na zdjęciu). Pieczemy faworki, kwiaty i liście na złoty kolor odwracając je w trakcie pieczenia na drugą stronę. Smalec nie powinien być zbyt gorący, by chrust się nie palił. Po upieczeniu układamy ciasteczka na papierowym ręczniku i studzimy. Na talerzach układamy chrust posypując go cukrem pudrem. Na górze układamy chryzantemy udekorowane owocami z konfitury (lub marmoladą).Układamy stylizowane listki. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.