Sposób przygotowania:
Figa z grilla po hiszpańskuGrill gazowy metoda bezpośrednia/średnia temperatura
Grill węglowy metoda bezpośrednia
Czas przyrządzania 20 minut
plus czas grillowania 5 minut
na 6 porcji
Małym, ostrym nożykiem naciąć wzdłuż strąk wanilii i wybrać ze środka miąższ. Dokładnie utrzeć w miseczce z kozim serkiem. Śmietanę ubić z cukrem na sztywny krem i wymieszać z waniliowym serkiem. Odstawić do lodówki aż do ponownego użycia.
Ostrym nożem głęboko naciąć figi na krzyż i rozłożyć jak kwiaty.
Pokroić czekoladę na 12 małych kawałków. Wcisnąć po kawałku czekolady w środek każdej figi i grillować owoce 5 minut w niskiej temperaturze, aż czekolada się roztopi, a figi będą gorące.
Podawać na talerzykach po dwie jeszcze gorące figi z niewielką ilością kremu waniliowo-serowego.
Przepis pochodzi z książki: Matthew Drennan, BARBECUE. PRZYJĘCIA PRZY GRILLU, Świat Książki
Ciuciu