migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1165]

Figowe caprese z pesto

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Uwielbiam świeże figi i sałatki z ich udziałem. Stworzyłam figową wersję sałatki caprese. Delikatne smaki figi i mozzarelli świetnie łączy ostre w smaku pesto z rukoli i suszonych pomidorów.

Figowe caprese z pesto Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Figowe caprese z pesto

 

  • 3 duże figi
  • 1 duża mozzarella do caprese (200 g)
  • 2 łyżki pesto z rukoli i suszonych pomidorów
  • 4 kwiaty nasturcji

Sposób przygotowania:

Figowe caprese z pesto
Figi pokroić w grubsze plastry. Mozzarellę osączyć z zalewy i również pokroić w plastry. Na talerzu ułożyć na przemian pokrojone figi z mozarellą. Całość polać pesto.

Udekorować jadalnymi kwiatami/płatkami nasturcji i od razu podawać. Do sałatki użyłam domowe pesto z rukoli i suszonych pomidorów przygotowane wg tego przepisu

https://gotujmy.pl/pesto-z-rukoli-i-suszonych-pomidorow,przepisy-dodatki-przepis,218328.html 
Figowe caprese z pesto
Duże figi pokroić w grubsze plastry i odłożyć.
Figowe caprese z pesto
Mozzarellę osączyć z zalewy i również pokroić w plastry.
Figowe caprese z pesto
Na talerzu ułożyć na przemian pokrojone figi z mozarellą.